HSP gezondheidscentrum - EszenzZ Centre

Zelfreflectie

4607983662422221087877195666835589n.jpg

Als je goede zelfreflectie hebt dan kan je kritiek beter verdragen (of dat nu terecht is of niet).

Bij weinig zelfreflectie ga je meteen in de weerstand en haal je andere dingen erbij of ga je juist over de ander praten omdat je niet wilt (in)zien en ervaren welke pijn er in jou aanwezig is.

Dus als je snel geraakt bent doordat iemand iets van jou of over jou vind dan is het goed om even stil te staan en te voelen wat je van jezelf NIET ziet.

Zien dat je mens bent met je imperfecties maakt jou pas perfect ♡.

-Seraphim-

Wijsheid

606018508eartheye2.jpg

Wijsheid is reageren en handelen vanuit daadwerkelijk inzicht.

Inzicht ontstaat vanuit waarachtig besef. Vanuit woordenloze helderheid. Vanuit doorzien en doorvoelen. Vanuit dat gaat een innerlijk licht branden.

Wijsheid ontstaat door het openlijke zelfonderzoek naar wie je Bent door je onechte zelf tegen te komen en te laten ineenstorten middels de kracht van kwetsbaarheid en oprechte liefde.

Moed is hierbij onmisbaar om het onechte, destructieve, vaak als een open wond gekwetst ego te kunnen doorzien. Zonder moed en zonder inzicht zal het valse ego handhaven en zijn innerlijke macht willen uitbreiden naar uiterlijke macht.

Reagerend vanuit pijn, reagerend vanuit onwetendheid (jij doet mij pijn dus doe ik jou ook pijn), reagerend vanuit zelfverrijking ten koste van alles en iedereen probeert het ego zijn illusoire tijdelijke positie te behouden om het gevoel van een iemand te mogen zijn te kunnen ervaren. Het reageert vanuit pijn. Het reageert vanuit oncontroleerbare kinderlijke emoties dat het tegenovergestelde van wijsheid laat zien. Het heet geestelijke en gevoelsmatige armoede.

Wijsheid zal deze stuiptrekking van het ziekelijke denken doorzien en de keuze schenken aan het hart om te reageren en te handelen. Maar daar is inzicht voor nodig, evenals gevoelens voor saamhorigheid, verbinding, eenheidsbeleving en universele liefde.

Helaas hebben juist de meeste wereldleiders op deze planeet de minste wijsheid.

Je bent niet je emoties

3503emoties1493554084.jpg

Je BENT niet je emoties, er ZIJN emoties en die verschijnen IN jou. 

Jij bent het waarnemen ervan. Moeiteloos. 

Totdat je erover gaat denken en het weg wil hebben is er geen probleem. Het waarnemen van het feit dat deze bewegende bundeltjes energie als wolkjes voor de zon komen en gaan is een uitnodiging. Je hoeft alleen maar te kijken hoe de (huil)bui komt en gaat. Ook tijdens de bui zelf. 

Niet afsluiten, niet stofzuigen, niet bellen, niet eten, niet gaan schoonmaken. Wel ERVAREN en met je achtergrond-oog blijven toezien hoe dit alles komt en weer verdwijnt. 

Zie toe hoe je lichaam doet en hoe de energie zichzelf bevrijdt. Het denken hoeft zich nergens mee te bemoeien. Een emotie kan prima voor zichzelf zorgen.

De bui verdwijnt, maar JIJ als waarnemendheid blijft.

Zonder modder, geen lotusbloem.

In leven zijn

7206425414.jpg

Een boom is het leven. Het groeit vanzelf en uit zijn pracht in de wereld. Zonder enige weerstand.

Een maan is het leven. Het draait vanzelf om haar planeet en lijkt haar natuurlijkerwijs trouw te zijn. Zonder enige weerstand.

Een kitten is het leven. De onschuld groeit vanzelf en zal uiting geven aan het ‘kat-zijn’ in wording. Zonder enige weerstand.

Een steen is het leven. Het creëert zichzelf als vanzelf, van een afstand schijnbaar onaangeroerd, maar beïnvloed door alle omstandigheden. Zonder enige weerstand.

Een bloem is het leven. Het toont zichzelf en vanzelf. Haar eigen schoonheid niet kennende maar overtuigend in volheid geopend. Zonder enige weerstand.

Een leeuw is het leven. Het jaagt vanzelf en het leven dat het is, zorgt voor de natuurlijke balans. Zonder enige weerstand.

Jij bent het leven. Jij bent de natuur dat ook vanzelf gaat in en door de vorm die je bent. Jij bent zelf ook het leven in actie. Het wonder en de schoonheid in alle facetten die deze vorm bevat. Uniek en open in volheid. In liefde zoekend naar eenheid. In creatie een schepper wordende. De totale uiting van het leven zelf, slechts en alleen maar denkende er los van te staan.

Aanschouw en kus de weerstand en het leven zal jou leven zoals je bent. Dat maakt je vrij in wie je bent.

Wees een bloem.

Uit: Zijnspiraties

Omarm dat wat verschijnt

8135omarmdatwatverschijnt1495791548.jpg

Ons denken wenst altijd de fijne kant van de dualiteit waarin we leven. Het wil zich altijd goed voelen. Het liefst geen enkele vorm van pijn ervaren. Het wil geluk, plezier, blijdschap en vreugde. Daar is niets mis mee. Tenzij dat zelfde denken zich gaat inspannen om de andere kant van de dualiteit te gaan ontlopen, verbergen, ontkennen, bestrijden of vermijden. Het denken zegt dan dat maar een kant van de medaille mag bestaan en de andere kant niet.

Dat is onmogelijk. Een bladzijde van een boek heeft een voorkant omdat er een achterkant bestaat. Het een bestaat niet zonder de ander. En zo gaat dat werkelijk met alles. Als we een kant gaan ontkennen krijgen we herhalingen van de andere kant op ons bord. Het leven is eenheid. Het leven is alles dat er is en daarom bestaat het uit allebei.

We gaan dus één kant van het leven ontkennen en het leven accepteert dat niet. Die zegt 'hallo, ik ben allebei hoor', en wil graag dat jij dat ook zo ziet. Omdat je het leven zelf bent. Zoniet, dan krijg je de vervelende dingen telkens opnieuw gepresenteerd in de vorm van situaties. Je trekt de 'verkeerde' personen aan. Of je blijft maar telkens dezelfde nare gevoelens behouden die het denken niet wil hebben.

Wanneer we dit eenmaal echt doorzien, omarmen we de beide kanten van het bestaan. Dat omarmen is onvoorwaardelijke liefde. Je sluit namelijk niets uit. En natuurlijk zijn die gevoelens niet fijn. Maar je laat ze er zijn. Als een innerlijk kind dat pijn heeft en gehoord wil worden. Dat een oor nodig heeft. Een warme blik, een strelende hand, een zachte stem.

Jij bent de moeder en de vader voor je innerlijke pijn. Luister naar jouw innerlijke kinderen die door jou gehoord en gezien willen worden. Wuif niets weg. Doe niet je best er zo snel mogelijk vanaf te komen. Geef het je attentie, geef het je hart. 

Is het kind verdrietig? Huil. 
Is het kind boos? Uit het op kussens of middels taal in het luchtledige. 
Is het kind onrustig? Spring, schudt en dans. 
Is het kind angstig? Voel de angst en laat het lichaam trillen als het wil. 

Het zijn innerlijke buien. Kijk ernaar en laat het regenen. 

Later schijnt de zon wel weer.

Uit het boek Zijnspiraties.

Acceptatie

1932484_658532470861284_251088257_n.jpg

Door een dominante opvoeding kunnen we gehoord en geleerd hebben dat we niet oké zijn. De ander was beter, of meer aanwezig, drukker, mooier, grappiger, of je stelde je altijd aan zeiden ze, of je werd gepest, ontkent, vermeden, niet gezien en niet gehoord of letterlijk telkens pijn gedaan. Zo logisch dat we dan die versie die anderen over ons hebben gaan geloven en vervolgens na langere tijd vanbinnen gaan voelen om het daarna helemaal te worden... De versie van de door anderen gemaakte jij is gevormd. Het is als klei. Het is hard gemaakt en door anderen in hun vorm gegoten. Het heeft alleen niks met jou te maken. 

Oorspronkelijk is er echter nergens iets mis. Zonder de onbewustheid, eigen pijnen en onkunde van die anderen die je geprogrammeerd hebben BEN je gewoon. Je bent gewoon jij met alle knoppen, toeters en bellen die bij jouw karakter, vorm en persoonlijkheid op het levenstoneel horen. Daarin bestaat er geen goed of fout echter slechts jouw weergave van jou. En daar is er maar een van. Van jouw oorspronkelijkheid, je natuur, je echtheid en spontaniteit. Dat wil alleen maar toegelaten en tot uitvoer gebracht worden. 

Alleen jij zelf kan dat doen doordat er innerlijk een 'ja' in je ontstaat om jezelf echt te gaan laten zien en horen. Kosten wat kost. Gewoon omdat je BENT. 

Omdat er altijd van alles twee kanten bestaan heeft iedereen ook mooie en minder mooi beoordeelde kanten. Je bent dan precies zo, zoals het zijn moet. Je bent de verschijning van liefde omdat liefde niets uitsluit. De gevormde zware jas van anderen wordt dan niet gedragen. Dat leeft luchtig en je huppelt iets makkelijker het leven door. 

Het gaat er niet om of je er mag zijn. Het gaat erom dat je gevoelsmatig beseft dat je er al BENT. Al jaren. 

Het leven zelf heeft je al die tijd al onvoorwaardelijk geaccepteerd. Moeiteloos en totaal welkom. 

Je BENT al toegelaten. Je hebt je geboortediploma al in je zak. Anders was je er niet geweest. 

Als alles eenheid is, zijn wij zonder jou niet compleet. 

Dank dat jij er bent.

Aandacht

464611757417046847828819331638910556n.jpg

Werkelijk kijken is met je aandacht naar binnen gericht. 
Als we teveel naar buiten gericht zijn dan verdwijnen we in situaties, gebeurtenissen buiten onszelf. Hierdoor word je geleefd. 

Als we naar binnen gericht zijn dan zijn we ontvankelijk en zien we situaties, gebeurtenissen voor wat ze werkelijk zijn, doordat we meer helder en in helicopter-view alles overzien. Hierdoor zijn we letterlijk aanwezig en schijnen we ons licht elk moment.

Waar zit jij met je aandacht?

-Seraphim-

Emoties

83031940052113862097947602112130867480129522898o.jpg

Het uiten van emoties wordt een kracht,
als mijn hart naar de weerstand lacht.

Neem jezelf eens voor om drie dagen niet te plassen. Je drinkt gewoon je kop thee, water, frisdrank of kop koffie, maar je mag niet naar de wc. Een aantal uurtjes is dat voor de meeste mensen geen groot probleem. Aan het einde van de eerste dag zal je wellicht met een zenuwachtig glimlachje om je mondhoeken al wiebelend op je stoel zitten. 
De tweede dag wordt een ander verhaal. Je loopt al witjes voorover met je handen knijpend in een vuistje op straat. Je kermt wat en je bent niet de vrolijkste vandaag. Als je het al volhoudt, zal de derde dag zeer waarschijnlijk een ramp voor je zijn. Er moet optimaal afgeknepen worden, al dan niet met hulpmiddelen. Je ligt een deel van de dag op de grond van de pijn te kronkelen om de afspraak te voltooien. Maar zover zal het al niet komen, drie dagen is te lang. Zeker met een kleine blaas.

Eindelijk mag je dan. Je mag op je toilet de boel de boel laten en jij en je lichaam slaken een gigazucht van opluchting. Een plasje van enkele minuten zorgt voor een brede grijns van oor tot oor op je gezicht. Wat een fijne ervaring, wat een vrijheid, wat een ruimte!

De meeste mensen moeten lachen om dit rare verhaal, want wie gaat nu zo lang zijn plas ophouden, of wellicht zijn ontlasting? Dat doe je niet voor de lol. Hoeveel pijn dat het alleen al doet en wees nu eerlijk, heb je daar zin in? Als je eet of drinkt haalt je lichaam de stoffen eruit die het nodig heeft. Dat weten we allemaal. De rest is afval en wordt uitgescheiden. Dat hebben we niet meer nodig. Dat ga je toch niet ophouden? Wel?

Nu eten we meer dan alleen fysiek voedsel. Ons systeem verorbert de hele dag ‘geestelijke boterhammen’ door middel van allerlei situaties die we meemaken. Zolang het fijne situaties zijn is er merendeels niets aan de hand of is het zelfs gewenst. Maar als de levenssituaties tijdelijk of langere tijd in een negatieve vorm veranderen dan wordt het een ander verhaal. De kat gaat dood, de auto is kapot gegaan, ruzies, je bent niet geslaagd voor het examen, je baan verdwijnt, je relatie loopt op de klippen of een dierbaar familielid verliest het leven. Dit is allemaal energetisch voedsel wat het leven aan zichzelf weergeeft via jou. Want jij bent dat leven zelf. Het leven wil er iets mee. Het wil zich uitdrukken zoals het dat in alles doet. Ons hele bestaan is een uiting van uitdrukking. Er zijn volgens recente onderzoeken ongeveer 8,7 miljoen soorten planten, dieren en andere organismen op aarde. Dat zijn allemaal uitdrukkingen van het leven. Binnen deze planten, dieren en mensen vinden allerlei processen plaats. Stofwisseling, instincten, gedachten, emoties, gevoelens, noem maar op. Ook dat zijn uitdrukkingen van het leven. Laten we dan eens stilstaan bij het melkwegstelsel waar ons zonnestelsel deel van uitmaakt. Er wordt gezegd dat een melkwegstelsel pakweg 100-150 miljard sterren bevat en dat er vervolgens een vergelijkbaar aantal melkwegstelsels in het zichtbare heelal zijn. Dus 150 miljard x 150 miljard sterren. Het is niet te bevatten zoveel, maar ook dát is de uitdrukking van het bestaan. Het hele leven drukt zich uit in zichzelf en voor zichzelf, in alle mogelijkheden en vormen.

Zo zijn jouw emoties ook een uitdrukking van het leven. Al is het alleen maar om oude pijn van vroeger alsnog ruimte te geven. We kunnen er letterlijk vol van raken en zo voelt het ook. Of, we lopen er zelfs 'van over'. Het is dan teveel...

Ook deze geestelijke boterhammen van situaties hebben hun afvalstoffen in de vorm van emoties. Alleen weten veel mensen dan niet hoe ze die af kunnen voeren. Hoe moet ik geestelijk naar het toilet? Velen zullen de afvalstoffen opslaan en opsparen zodat er een innerlijk spaarvarken ontstaat van onafgevoelde emoties die tot depressiviteit kunnen leiden. De dokter doet er dan misschien een antidepressiva-pleister omheen om het handelbaar te houden. Het wordt opgehouden en weggestopt zodat je op een dag niet meer rechtop de straat door kunt lopen, of van de emotionele pijn niet meer weet waar je het moet zoeken. Het leven zoekt hoe dan ook een uitweg want het wil zich zo graag uitdrukken. Complete en onverwachte gedragsveranderingen kunnen dan een noodzaak zijn van het leven om zichzelf alsnog uit te drukken.

Liefde ontvangt, liefde maakt heel en liefde geeft ruimte. Liefde sluit niets uit en laat alles er zijn zoals het zich wil manifesteren. Kwaadheid wil kwaad zijn. Wees kwaad en uit het eens in je eigen aanwezigheid, in je eigen ruimte, zonder anderen bij dat proces te betrekken. Kies woorden, ook al bestaan ze niet. Maak geluid in je eentje. Koop een boksbal of ga op boksles. Verdriet wil verdrietig zijn, aandacht en liefde van jou krijgen zoals ook jij dat wenst te ontvangen van anderen. Wees verdrietig, neem je ruimte en huil als het gevoel dat wil. Wees aandachtig hoe verdriet zich manifest maakt in je eigen licht, in jou als bewustzijn zijnde. Het wil alleen maar 'uit-huilen'. Het leven kan prima voor zichzelf zorgen, alleen bemoeien we ons er teveel mee. Onrust wil onrustig zijn. Ga eens staan, voel de onrust en laat je lichaam bewegen zoals het wil bewegen. Ga trappelen, shaken met je lichaam, trillen of wat er in je gevoel opkomt om te doen. Geef energie de ruimte zodat het zich kan ontladen. Luister naar de taal van die energie. Wat wil het? De actieve Osho-meditaties zoals de dynamic- en de kundalinimeditatie zijn in de eerste fases gericht op uiten. Zodra het inwendige geuit is volgt ontspanning. Eigenlijk kun je geen ontspanning vinden als er opgekropte energieën in je liggen opgeslagen. Ontspanning vindt jou, nadat de energieën zijn gemanifesteerd.

Liefde geeft alles ruimte en laat het bestaan zonder weerstand en verzet zijn ding doen. Jij bent de toeschouwer van het lichaam dat huilende is. Jij bent de getuige van de emoties zoals kwaadheid en onrust. Kijk ernaar terwijl je het ruimte geeft voor jezelf. Zo laat je het stromen en zijn. Dan wordt verwerking een natuurlijk proces. Het heeft verder niets nodig dan jouw aandacht en de liefdevolle ruimte die jij schenkt. Natuurlijk vindt het denken dat niet prettig. Logisch, want die wil alleen maar fijne gevoelens ervaren of 'gepamperd' worden. Het denken zal er alles aan doen om emoties geen ruimte te geven omdat het alleen maar bang is. Bang om de controle te verliezen.

Het op deze manier aandacht geven is als een waxinelichtje die je de ruimte geeft om op te mogen branden, een lied wat zingen mag tot de laatste noot. Een beweging, een traan, een woord, een zucht, een lach, ruimte, bevrijding. Er komen vrijwel geen gedachten aan te pas.

Emoties lossen zich als vanzelf op, indien jij het middel bent om het te laten oplossen. Doe niets, maar kijk.

Dat is heling.

Uit het boek:
Hartsverhalen voor iedere HSP (met inspirerende krachtkaarten).

 

[1]      «      2   |   3   |   4   |   5   |   6      »      [6]