Instituut EszenzZ
 

Wat is hypnotherapie?

Het is logisch dat je bij het horen van het woord hypnotherapie voornamelijk aan hypnose denkt. We hebben er bijvoorbeeld van gehoord, of we kennen het van TV en optredens. De zogenaamde toneelhypnose. Mensen staan op een podium waar entertainment de boventoon voert en dat onderscheid zich direct al met hypnotherapie. Toneelhypnose demonstreert overigens wel heel duidelijk dat lichaamsfuncties en belevingen beïnvloed kunnen worden door hypnose. De kracht van suggesties wordt duidelijk aangetoond. Zo kun je bijvoorbeeld serieus smullen van een citroen en die erg zoet vinden smaken door de suggestie die gegeven wordt dat het een zoete smaak heeft.

Bij hypnotherapie wordt het beeld over hypnose echter anders als blijkt dat het ook een minder opvallend en serieuzer verschijnsel kan zijn. De hypnotherapeut maakt ook gebruik van andere evidence based therapievormen. Dat wil zeggen dat de werking daarvan is aangetoond in wetenschappelijk onderzoek. Aan de hand van een voorbeeld zal het je wellicht meer duidelijk worden.

Iedereen kent het wel, je bent heerlijk een boek aan het lezen en plotseling staat er nog iemand bij je in dezelfde huiskamer. Net binnen gekomen via de achterdeur. Je was zo verdiept in je boek dat je hem/haar niet binnen hoorde komen. Of je rijdt met je auto elke dag 50 km naar je werk toe. Een bekende route voor jou de afgelopen 3 jaar. Opeens wordt er gerealiseerd dat je de laatste 5 minuten niets hebt opgemerkt. Ben ik nou al over die brug heen of nog niet? Ja, schijnbaar wel want ik ben al hier… Helemaal niet opgevallen dus. Alsof je op de 'automatische piloot' hebt gereden.

Dit heet een alledaagse trance. En die alledaagse trance kent in wezen geen verschil met de hypnotische trance die in hypnotherapie gebruikt wordt. Deze bewustzijnstoestand wordt dan alleen effectief gebruikt. Zo kan er in hypnotische trance gemakkelijk contact worden gemaakt met je onderbewuste. Een geconcentreerde aandacht, gericht naar het oplossen van je klacht. Dit is heel anders dan dat je over je klacht of over je probleem nadenkt. Zoals 'waarom heb ik dit ?', 'hoe kan het dat…?', 'waardoor is het ontstaan...?' etc. We weten dat het denken vaak geen oplossing hiervoor geeft, en dat we dat heel lang kunnen blijven proberen, waarbij we ons zelf vaak ook nog een oordeel gaan geven. 'Ik ben zwak', 'ik ben het niet waard', etc.  Zoals je merkt is een hypnotische trance niet eng of raar. We doen het zelf zo vaak per dag, alleen hebben we het niet in de gaten.

Tijdens de therapie heb je altijd alles zelf in de hand en onder controle. Want als je het nodig vindt kun je onmiddellijk terugkomen in je normale manier van denken en reageren. Denk maar eens aan het voorbeeld van trance in de auto. Als er iets afwijkends gebeurt op de weg, ben je onmiddellijk weer alert om op de juiste manier te reageren.

De hypnotherapeut helpt je in het proces van in trance gaan. Door hier aandacht aan te geven kun je een therapeutisch effect bewerkstelligen. Je 'observerende ik' blijft, net als in de alledaagse trance, op de achtergrond aanwezig. Want de regel is: Iedere vorm van hypnose is zelfhypnose.

Hypnotherapie is één van de oudste vormen van psychotherapie. Het is een verbale therapie, waarbij de trance gebruikt wordt voor verschillende doeleinden. Je bereikt zo delen van jezelf waar je met je rationele bewustzijn geen toegang toe hebt. Onbewuste processen worden bewust gemaakt, doordat de hypnotherapeut zich direct richt tot je onderbewuste. Fysiologische (lichamelijke) processen kunnen hierdoor bewust worden beïnvloedt. Met andere woorden worden vermogens als het stimuleren van genezende processen in het lichaam aangesproken. Maar denk ook aan het omgaan met emoties, en het beter kunnen gebruiken van lichamelijke en geestelijke capaciteiten. De therapeut helpt je op weg, de genezing doe je zelf! Ieder mens is anders. Iedereen heeft een ander verleden achter de rug en van daaruit hebben we zo onze normen, waarden en gedragingen. Belangrijk te weten is dat de (eclectische) hypnotherapeut zich op je afstemt. Het gaat om jou, en niet om iemand anders of de cliënt in het algemeen. Nogmaals, iedereen is verschillend, ook al lijken klachten van mensen nog zo op elkaar. Doordat de therapeut zich naar jou richt kan deze de juiste vorm van behandelwijze toepassen die voor jou geschikt kan zijn. Dus niet andersom. Eén therapievorm werkt niet voor iedereen! Deze basisaanname zien we elders in andere therapievormen niet altijd terug, wat onder andere kan resulteren in langdurige en kostbare therapiesessies. Bij een goede motivatie en inzet worden vaak op korte termijn al positieve resultaten behaald. Het één en ander is mede afhankelijk van hoe diep de klacht is geworteld. Doordat de hypnotherapeut ook ruim gebruik maakt van gesprekstechnieken, probleemverkenningen en verwerkingen, is de trance op de conventionele wijze niet altijd een must meer en krijgt deze vorm van therapie een ruim karakter.

Andere hedendaagse technieken zijn bijvoorbeeld regressietherapie, reïncarnatietherapie, NLP en kerntransformatie, RET, imaginatie, focussen etc.  Hypnotherapie is een therapie die onder andere inzetbaar is voor klachten zoals een fobie, spanningen, nervositeit, angst, burnout, trauma´s, slaapproblemen, faalangst, examenvrees, laag zelfvertrouwen en onzekerheid, neerslachtigheid, depressie, eetstoornissen zoals anorexia en boulima, hyperventilatie, psychosomatische klachten, dwangstoornissen, seksuele problemen, relatieproblemen en communicatieproblemen.

Hypnotherapeuten werken indien nodig of gewenst samen met artsen. Hypnotherapeuten zijn opgeleid voor en gespecialiseerd in het werken met therapeutische hypnose. Om die reden doen artsen met regelmaat een beroep op hen.

   

Is hypnotherapie een alternatieve geneeswijze?

Hypnotherapie en hypnose worden in de gezondheidszorg onder andere toegepast door medische specialisten zoals chirurgen, anesthesisten, radiologen, artsen en tandartsen. In de geestelijke gezondheidszorg maken psychiaters en psychologen veelvuldig gebruik van deze technieken. De hypnotherapeut is gespecialiseerd in het werken met deze technieken terwijl de cliënt/patiënt in trance is en werken steeds meer samen met medisch specialisten. Hypnotherapie en daarbij gebruikte technieken kunnen goed samengaan met vele andere vormen van therapie, zoals: Haptonomie, Homeopathie, Acupunctuur, Fysiotherapie, Voetreflexzonetherapie, Iriscopie, Psychologische en Psychiatrische begeleiding, Ademtherapie, Aromatherapie, Lichaamswerk, Mensendieck, etc. De zorgverzekeraars zien hypnotherapie wel als een alternatieve geneeswijze.

 

Wanneer hypnotherapie?

De behandeling door artsen en medisch specialisten blijft voor tal van ziektes van groot belang. Als ondersteuning hiervan biedt hypnotherapie een goede aanvulling, inzicht in eigen handelen en kwaliteiten, vermindering van, of beter kunnen omgaan met de klachten en bij sommige klachten of problemen klachtenvrij zijn. Met hypnotherapie worden veel klachten verminderd of verholpen. Omdat ieder mens uniek is en elke klacht of hulpvraag anders is, zou het onzorgvuldig zijn hier te stellen dat bepaalde klachten opgeheven worden met hypnotherapie. Doordat ervaren hypnotherapeuten goede resultaten met hun cliënten hebben bereikt met deze technieken en door wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van de behandeling met hypnose kunnen we concluderen dat veel klachten in aanmerking komen voor behandeling met hypnotherapie.

Hieronder een greep uit de lijst van klachten, waarvan in de praktijk is gebleken, dat deze zinvol behandeld kunnen worden met hypnotherapie:

o   Afleren van ongewenst gedrag

o   Angsten, fobieën

o   Burnout

o   Concentratie- en geheugenproblemen

o   Depressieve gevoelens

o   Emotionele uitbarstingen

o   Inzicht krijgen in eigen mogelijkheden

o   Nervositeit en spanning

o   Pijnklachten

o   Psychosomatische klachten, bijvoorbeeld maag­ en darmklachten,
     hyperventileren

o   Seksuele problemen

o   Slaapproblemen

o   Stress

o   Trainen van vaardigheden

o   Traumaverwerking

o   Versterken en/of ondersteunen van een genezingsproces

5 tot 10% van de mensen is niet ontvankelijk voor hypnotherapie.

Hypnotherapie is niet geschikt voor kinderen onder de 4 jaar, zwakbegaafden en mensen die paranoïde of psychotisch zijn.